Vind uw nieuwe baan

Werken met pensioen

16-02-2023

U hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt  en u mag gaan genieten van uw welverdiende pensioen en AOW. Maar wat als u dat nu nog helemaal niet wilt, wat als u gewoon nog een paar jaartjes langer wil doorwerken na uw pensioen. Kan dit wel en wat zijn dan de gevolgen voor het pensioen en AOW bij het werken naast pensioen? In dit artikel leggen we het uit!

Allereerst het antwoord op de belangrijkste vraag, kan en mag ik doorwerken naast mijn pensioen en AOW? Het antwoord is JA!
Dat is natuurlijk goed nieuws! Maar om helemaal goed voorbereid te zijn, raden we aan onderstaande ook nog even door te lezen. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij doorwerken met pensioen en AOW.

Gevolgen voor pensioen

De gevolgen die het doorwerken of weer gaan werken met een pensioen hebben, zijn afhankelijk van of uw met pensioen bent gegaan vóór uw AOW gerechtigde leeftijd (vervroegd pensioen), of hierna. 
Wanneer u wilt gaan werken nadat u de AOW leeftijd hebt bereikt, heeft dit geen gevolgen. Houd er alleen wel rekening mee dat het kan zijn dat u weinig belasting betaald en dus een naheffing kan verwachten van de Belastingdienst. Later in dit artikel leggen we uit hoe dit komt.

Bent u met pensioen gegaan voordat u AOW ontving? Dan is het toegestaan om te werken vanaf 5 jaar vóór de pensioengerechtigde leeftijd. 
Op dit moment is de pensioenleeftijd 67, wat dus betekent dat het vanaf 62 jaar is toegestaan om bij te verdienen naast uw pensioen. Wanneer u eerder dan 5 jaar voor uw AOW wil gaan werken naast uw pensioen, kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Gevolgen voor AOW

Ontvangt u AOW en wilt u daarnaast nog aan het werk? Dan heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW. 

Ontvang u AOW-toeslag? Dan kunnen de bijverdiensten van het werken naast uw AOW wel gevolgen hebben voor de AOW-toeslag. Een AOW-toeslag ontvangt u wanneer uw partner nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt. 
Voor het bepalen van de hoogte van deze toeslag, wordt gekeken naar de hoogte van jullie gezamenlijke inkomen. Wanneer dit inkomen hoger is dan € 2760,87 bruto per maand, wordt de AOW toeslag met maximaal 10% verlaagd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de SVB.

Ziekte en ontslag

Wanneer u AOW ontvangt en werkt, ontvang u bij ontslag geen WW of transitievergoeding. 

Bij ziekte heeft de werkgever slechts 13 weken de plicht om u door te betalen. Hebt u helemaal geen recht loondoorbetaling tijdens ziekte omdat u bijvoorbeeld werkzaam bent als uitzendkracht met uitzendbeding? Dan ontvang u maximaal 13 weken een 
Ziektewet-uitkering. 

Belastingen en premies

Wanneer u werkt naast uw pensioen en AOW, houdt de werkgever ook gewoon loonbelasting in. Er hoeven echter geen premies meer betaald te worden voor:

  • Werkloosheidswet (WW)
  • Ziektewet 
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) 
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) 
  • Algemene ouderdomswet (AOW)

Houd er rekening mee dat het kan zijn dat u te weinig loonbelasting betaalt en u dus zal moeten betalen na de definitieve aanslag van de Belastingdienst.
Dit komt omdat u te maken hebt met verschillende partijen waar u inkomen van ontvangt. Deze partijen berekenen de loonbelasting op basis van het deel wat zij aan u uitkeren en houden geen rekening met het deel wat u van andere partijen ontvangt. De Belastingdienst kijkt naar het totale inkomen wat u hebt ontvangen. Het kan zijn dat de hoogte van het totale bedrag ervoor zorgt dat u te maken krijgt met een andere belastingschijf, waardoor de te betalen belasting hoger uitvalt.

65plus vacatures

Gaat u (bijna) met pensioen maar zou u toch nog graag aan het werk willen blijven? Dan bent u van harte welkom om bij ons te solliciteren! We bieden verschillende vacatures bij opdrachtgevers waar u (flexibel) aan de slag kunt. Hieronder een greep uit onze vacatures:


Bekijk ons vacature aanbod voor alle actuele vacatures.

Terug naar overzicht
Bel mij terug